Arkitekturgalan – Vinstchans för Nationalmuseum

19 Mar 2019, 08:00-17:00, Stockholm

Bengt Dahlgren deltar på Arkitekturgalan den 19:e mars för att följa upp Nationalmuseums nominering till Kasper Salin-priset.

Sveriges Arkitekter delar varje år ut Kasper Salin-priset till ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet. Priset instiftades 1962 på grundval av en vilande donation av Stockholms stadsarkitekt Kasper Salin (1856-1919). Det delas ut till själva byggnadsverket och består av en bronsrelief, utformad av arkitekt Bengt Lindroos som fästs på byggnaden.

Juryns motivering till nomineringen:

I den historiska miljö som Nationalmuseum utgör blir restaureringen, med om- och tillbyggnader, ett lågmält och samtidigt kraftfullt uttryck av sin tid. Projektet är komplext och den arkitektoniska styrkan – att återställa, samordna och förenkla inom befintlig struktur – tillför interiören nya kvaliteter. Med subtila grepp tydliggörs såväl rum som rörelser genom byggnaden. Kontakten med omgivningen och mellan husets olika delar stärks, både visuellt och fysiskt. Justerade golvnivåer, ett hisstorn och nya glastak över de två befintliga innergårdarna, som nu får naturligt dagsljus, är de största förändringarna. De fint avvägda tilläggen anpassar sig till det historiska, samtidigt som de ges en nutida gestaltning. Omsorg om detaljer, materialval och ett hantverksmässigt genomförande gör att de väl skriver in sig i det äldre husets kontext. Sinnrika lösningar – konstruktiva, tekniska och akustiska – ger både funktion och dekorativ kvalitet till byggnaden som helhet.

Läs mer om Arkitekturgalan här.

Kontakta oss gärna genom att fylla i nedanstående formulär.
Vi återkopplar alltid så fort vi kan.