Bengt Dahlgren deltar som partner i HSB Living Lab

Vi är med på resan mot framtidens boende i realtid. HSB Living Lab är ett projekt där vi är med och utvecklar nya sätt att bygga och forma framtidens boende. Under en tioårsperiod ska nya arkitektoniska och tekniska lösningar testas och utvärderas.

Bostäderna i HSB Living Lab är avsedda för studenter och gästforskare och kan liknas som att bo i ett laboratorium – ett hemtrevligt sådant. Projektets syfte är att få kunskap kring hållbarhet och tekniska lösningar som kan användas för att bygga bostäder i framtiden.

HSB Living Lab kommer att vara en flyttbar byggnad uppdelad i moduler med en boendedel på cirka 35 lägenheter och en utställningsdel med bland annat kontor, show room för forskningsresultat, och möteslokaler.

Byggnaden kommer att vara unik då det under en tioårsperiod kommer att pågå forskning kring ny teknik, arkitektoniska innovationer och boendes beteende. Studenter och gästforskare kommer att få leva i en miljö som ständigt förändras och utvärderas. Hur kan vi spara på resurser och energi? Hur ska vi laga vår mat? Hur ska vi tvätta? Hur skapar vi en hållbarhet som passar vårt klimat – i dag och i morgon? Dessa och många andra frågor kan få sina svar i HSB Living Lab.

Som partner i projektet kommer Bengt Dahlgren ha en möjlighet att forma och följa projektet på nära håll under tio år. Vi har här en unik möjlighet att tillsammans med övriga samarbetspartners utveckla vår spetskunskap kring bostadsbyggande. Detta gör vi i realtid när vi just nu medverkar i projekteringen av byggnaden. Men även när byggnaden står färdig fortsätter vi utvecklingen genom att ta del av, delta i och driva forskningsstudier. Med HSB Living Lab som plattform delar vi såväl med oss av vår kunskap som tar del av andras för att forma framtidens boende.

HSB har utvecklat projektet tillsammans med Chalmers tekniska högskola och Johanneberg Science Park samt ett antal samarbetspartners. Förutom Bengt Dahlgren deltar även Akademiska Hus, Chalmersfastigheter, Chalmers studentbostäder, Electrolux, Göteborgs Energi, PEAB och Tengbom som partners i projektet.
Just nu projekteras byggnaden som kommer att placeras på Chalmers i Göteborg och stå klart för inflyttning under hösten 2015.

More projects

Kontakta oss gärna genom att fylla i nedanstående formulär.
Vi återkopplar alltid så fort vi kan.